Industrial Engineering Chapter 14 Homework Describe Catcracking Answer Fluid Catalytic Cracking Catcracking

Document Type
Homework Help
Book Title
Process Technology Equipment and Systems 4th Edition
Authors
Charles E. Thomas
Chapter 14
REACTION SYSTEMS
OBJECTIVES
After studying this chapter, the student will be able to:
Describe the function of a reactor.
Describe exothermic, endothermic, replacement, neutralization, and combustion chemical
reaction.
List reaction variables and their effects.
Balance a chemical equation.
Describe a continuous and batch reactor.
Describe a reactor’s function in alkylation.
CHAPTER 14 REVIEW QUESTIONS
1. Describe the basic design of a converter, or fixed bed reactor. Answer: A converter or
fixed bed reactor is a vessel that contains a mass of small particles, usually 0.1 to 0.2
inches in diameter, through which the reaction mixture passes. The mass is usually a
packed “bed” of catalyst, which promotes the reaction. The mass can be only column
2. What is the primary purpose of a reactor? Answer: A reactor is a device designed to
3. What is a catalyst? Answer: A catalyst is a chemical that can increase or decrease
4. Describe batch and continuous reactor operations. Answer: Industrial manufacturers use
two basic methods of reactor operation: batch and continuous. In a batch operation, raw
5. What is the purpose of an alkylation unit? Answer: Alkylation units take two small
6. Describe catcracking. Answer: Fluid catalytic cracking (catcracking) units take this gas
7. What is hydrodesulfurization? Answer: Hydrodesulfurization is a process used by
8. What are the basic components of a tubular reactor? Answer: The basic components of a
9. List the five basic types of reactors. Answer: The reactor section of this text is limited to
a discussion of five basic types of reactors: (1) stirred tank reactors, (2) tubular reactors,
10. What is an exothermic reaction? Answer: How do you control it? Exothermic reactions
are characterized by a chemical reaction accompanied by the liberation of heat. As the
11. Describe the different types of chemical reactions. Answer: Exothermic, endothermic,
12. How do temperature, pressure, reaction time, heat, and agitation affect a chemical
13. What factors affect reaction rates? Answer: Flow rates, temperature, pressure, type of
14. What is an inhibitor used for in the reaction process? Answer: An inhibitor is a substance
15. What process instrumentation is included with a reactor system? Answer: Reaction
16. What is a stirred reactor often referred to as? Answer: Mixing reactor.
17. List the safety features found on most reactors. Answer: Reactors are equipped with a
18. What effects can corrosion have on a reaction? Answer: Corrosion can contaminate the
19. Balance the following equation:
Fe + Cl2 → FeCl3
20. Draw a simple stirred reactor and control the following variables; temperature, pressure,

Trusted by Thousands of
Students

Here are what students say about us.

Copyright ©2022 All rights reserved. | CoursePaper is not sponsored or endorsed by any college or university.