Speech Chapter 3 Choosing Your Speech Topic Selecting Topic For Speech

Document Type
Test Prep
Book Title
Invitation to Public Speaking - National Geographic Edition 6th Edition
Authors
Cindy L. Griffin
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 1
1. The process of generating ideas randomly and uncritically, without attention to logic, connections, or relevance is
called:
a.
critical thinking
b.
informative speaking
c.
general purpose
d.
brainstorming
ANSWER:
d
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Easy
REFERENCES:
pg. 46
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
2. What is a term used to describe the overall goal of a speech which has the broad goals of informing, inviting,
persuading, introducing, commemorating, or accepting?
a.
general purpose
b.
specific purpose
c.
thesis statement
d.
central idea
ANSWER:
a
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
3. A focused statement that identifies exactly what a speaker wants to accomplish with a speech is called:
a.
general purpose
b.
specific purpose
c.
thesis statement
d.
central idea
ANSWER:
b
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
4. If your speaking goal is to explore, discuss, dialogue, or understand, then your general purpose is to:
a.
inform
b.
invite
c.
persuade
d.
introduce
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 2
ANSWER:
b
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
5. All of the following are elements of a highly structured speech assignment as described in the text EXCEPT
a.
certain number of external sources.
b.
visual aids.
c.
a specific organizational pattern.
d.
an audience other than your classmates.
ANSWER:
d
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 43
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Stating your thesis
6. "Some of the programs offered by Neighbor-to-Neighbor include mortgage counseling, rental assistance, and
transitional housing." Is an example of what?
a.
general purpose
b.
specific purpose
c.
thesis statement
d.
closing argument
ANSWER:
c
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 53
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Stating your thesis
7. Only informative and persuasive speeches require a specific purpose. Commemorative or introductory speeches only
require a general purpose.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 3
8. Action items are actions a speaker wants an audience to take at the end of the speech.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 51
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
9. If you are an expert in a certain topic, you are automatically an expert speaker on that topic.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Easy
REFERENCES:
pg. 42
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
10. One may usually follow whatever guidelines work for you when you are required to speak.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Easy
REFERENCES:
pg. 42
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
11. Selecting a topic for a speech topic can be a creative and energizing part of putting a speech together.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Easy
REFERENCES:
pg. 42
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
12. For the following indicate which statement is the general purpose, the specific purpose and the thesis statement.
a.
The three most popular schools of Martial Arts in the United States include judo, karate, and
tae kwon do. ____________________
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 4
b.
To inform. ____________________
c.
To inform my audience about the three common schools of Martial Arts in the United States.
____________________
ANSWER:
a. Thesis statement b. General purpose c. Specific purpose
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 50-53
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
13. ____________________ phrases clearly indicate what your general purpose is and what you hope to accomplish with
your speech.
ANSWER:
Infinitive
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 51
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
14. Using technology, free association, forming categories and clustering are ____________________ strategies.
ANSWER:
brainstorming
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 46
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
15. The actions desired of audience members at the end of a speech are called ____________________.
ANSWER:
behavioral objectives
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 51
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
16. ____________________ of your speech is the process of focusing and streamlining your speech so it is appropriate
for your speaking situation.
ANSWER:
Narrowing the topic
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 48-49
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
Name:
Class:
Date:
17. The most common reason to speak is because we find a(n) ____________________ so important that we decide to
speak about it.
ANSWER:
issue
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 40
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
How context influences our speaking goals
18. List and briefly explain the three different contexts or reasons people enter the public dialogue.
ANSWER:
Deciding to speak-We find an important issue or a relevant experience as reasons to speak.
Being asked to speak-We are asked to share important experiences, expertise, or our
perspectives.
Being required to speak.-To fulfill a civic or legal obligation, taking a public speaking class,
follows strict guidelines.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 40-42
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
How context influences our speaking goals
19. List and briefly explain three of the constraints of speaking in a classroom setting.
ANSWER:
Preselected purpose-Instructor tells you type of speech to give.
Time limits-Class size determines speech length.
Highly structured assignment-You are asked to incorporate several specific speech
components and style of language, and required to cite outside sources, use visual aids, or use
a particular organizational pattern.
Instructor as audience-You give a speech to a skilled public speaker instructor. You must
select an interesting and stimulating topic.
Class members as audience-Avoid commonly used topics. Classmates are your best audience
since they are also learning.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Hard
REFERENCES:
pg. 43
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
20. Define brainstorming, then identify and explain which type of brainstorming you prefer.
ANSWER:
Brainstorming is a process of generating ideas randomly and uncritically, without attention to
logic, connectives, or relevance. See pages 46-48 for the different types of brainstorming from
which students can choose.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 6
21. Define the term general purpose statement and list two of the kinds of overall goals you might identify in a general
purpose statement.
ANSWER:
The general purpose of a speech is its broad goal: to inform, to invite, to persuade, to
introduce, to commemorate, or to accept.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose
22. What three categories should you divide your interests into when determining a speech topic?
ANSWER:
What you like to do; what you like to talk about; and what you would like to know more
about.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 44
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
23. Discuss one of the contexts in which you have found yourself contributing to the public dialogue. Include an
explanation of how that context influenced your speaking goal.
ANSWER:
Students should respond with one of the following: deciding to speak, being asked to speak,
or being required to speak. Look for their understanding of how their speaking goal is
influenced by the context. For instance, if they were required to speak, then they might say
they did not have a choice of a goal because it was determined for them.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 40-42
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
How context influences our speaking goals
24. Briefly discuss the preparation process you went through to narrow your focus (i.e. move from assignment to thesis
statement) for your first speech.
ANSWER:
Students here should discuss some of the following: Classroom setting; Assignment
requirements; They brainstormed; They articulated their general and specific purpose; They
stated their thesis which also helped identify main points. They may not include every step,
but they should name and briefly explain at least 3 distinct steps.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 40-55
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Choosing your speech topic
25. Choose a topic and address it as an informative, persuasive and a commemorative speech.
Name:
Class:
Date:
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 7
ANSWER:
Ideas on content should reflect informative, persuasive and commemorative speeches from
page 50.
POINTS:
1
DIFFICULTY:
Medium
REFERENCES:
pg. 50
NATIONAL STANDARDS:
United States - AACSB: Reflective Thinking - AACSB: Technology
TOPICS:
Articulating your purpose

Trusted by Thousands of
Students

Here are what students say about us.

Copyright ©2022 All rights reserved. | CoursePaper is not sponsored or endorsed by any college or university.