Finance Chapter 24 Standards United States Default City Tba Topics Futures Market Hedging Keywords Blooms

Document Type
Test Prep
Book Title
Intermediate Financial Management 13th Edition
Authors
Eugene F. Brigham, Phillip R. Daves
Chapter 24: Enterprise Risk Management
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 1
1. One objective of risk management can be to reduce the volatility of a firm's cash flows.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
2. Which of the following are NOT ways risk management can be used to increase the value of a firm?
a.
b.
c.
d.
e.
ANSWER:
d
3. Which of the following statements about interest rate and reinvestment rate risk is CORRECT?
a.
Interest rate price risk exists because fixed-rate debt securities lose value when interest rates rise, while
reinvestment rate risk is the risk of earning less than expected when interest payments or debt principal are
reinvested.
b.
Interest rate price risk can be eliminated by holding zero coupon bonds.
c.
Reinvestment rate risk can be eliminated by holding variable (or floating) rate bonds.
Chapter 24: Enterprise Risk Management
d.
Interest rate risk can never be reduced.
e.
Variable (or floating) rate securities have more interest rate (price) risk than fixed rate securities.
ANSWER:
a
4. Interest rate swaps allow a firm to exchange fixed for floating-rate payments, but a swap cannot reduce actual net
interest expenses.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
5. In theory, reducing the volatility of its cash flows will always increase a company's value.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
Chapter 24: Enterprise Risk Management
6. The two basic types of hedges involving the futures market are long hedges and short hedges, where the words "long"
and "short" refer to the maturity of the hedging instrument. For example, a long hedge might use Treasury bonds, while a
short hedge might use 3-month T-bills.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
7. A swap is a method used to reduce financial risk. Which of the following statements about swaps, if any, is NOT
CORRECT?
a.
The earliest swaps were currency swaps, in which companies traded debt denominated in different currencies,
say dollars and pounds.
b.
Swaps are very often arranged by a financial intermediary, who may or may not take the position of one of the
counterparties.
c.
A problem with swaps is that no standardized contracts exist, which has prevented the development of a
secondary market.
d.
A company can swap fixed interest payments for floating interest payments.
e.
A swap involves the exchange of cash payment obligations.
ANSWER:
c
Chapter 24: Enterprise Risk Management
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 4
8. A commercial bank recognizes that its net income suffers whenever interest rates increase. Which of the following
strategies would protect the bank against rising interest rates?
a.
Entering into an interest rate swap where the bank receives a fixed payment stream, and in return agrees to
make payments that float with market interest rates.
b.
Purchase principal only (PO) strips that decline in value whenever interest rates rise.
c.
Enter into a short hedge where the bank agrees to sell interest rate futures.
d.
Sell some of the bank's floating-rate loans and use the proceeds to make fixed-rate loans.
e.
Buying inverse floaters.
9. Company A can issue floating-rate debt at LIBOR + 1% and can issue fixed rate debt at 9%. Company B can issue
floating-rate debt at LIBOR + 1.5% and can issue fixed-rate debt at 9.4%. Suppose A issues floating-rate debt and B
issues fixed-rate debt, after which they engage in the following swap: A will make a fixed 7.95% payment to B, and B
will make a floating-rate payment equal to LIBOR to A. What are the resulting net payments of A and B?
a.
A pays a fixed rate of 9%, B pays LIBOR + 1.5%.
b.
A pays a fixed rate of 8.95%, B pays LIBOR + 1.45%.
c.
A pays LIBOR plus 1%, B pays a fixed rate of 9.4%.
d.
A pays a fixed rate of 7.95%, B pays LIBOR.
e.
None of the above answers is correct.
Chapter 24: Enterprise Risk Management
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 5
10. Suppose the September CBOT Treasury bond futures contract has a quoted price of 89'09. What is the implied annual
interest rate inherent in this futures contract?
a.
6.32%
b.
6.65%
c.
7.00%
d.
7.35%
e.
7.72%
ANSWER:
c
11. Suppose the December CBOT Treasury bond futures contract has a quoted price of 80'07. What is the implied annual
interest rate inherent in the futures contract?
a.
6.86%
b.
7.22%
Chapter 24: Enterprise Risk Management
c.
7.60%
d.
8.00%
e.
8.40%
ANSWER:
d
12. Suppose the December CBOT Treasury bond futures contract has a quoted price of 80'07. If annual interest rates go
up by 1.00 percentage point, what is the gain or loss on the futures contract? (Assume a $1,000 par value, and round to the
nearest whole dollar.)
a.
$78.00
b.
$82.00
c.
$86.00
d.
$90.00
e.
$95.00
POINTS:
1
Chapter 24: Enterprise Risk Management
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 7
13. Speculative risks are symmetrical in the sense that they offer the chance of a gain as well as a loss, while pure risks are
those that can only lead to losses.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
14. Which of the following statements is most CORRECT?
a.
Futures contracts generally trade on an organized exchange and are marked to market daily.
b.
Goods are never delivered under forward contracts, but are almost always delivered under futures contracts.
c.
There are futures contracts for currencies but no forward contracts for currencies.
d.
Futures contracts don't have any margin requirements but forward contracts do.
e.
One advantage of forward contracts is that they are default free.
ANSWER:
a

Trusted by Thousands of
Students

Here are what students say about us.

Copyright ©2022 All rights reserved. | CoursePaper is not sponsored or endorsed by any college or university.