Finance Chapter 22 Busprog Analytic State Standards United States Disc Capital Budgeting And Cost Disc

Document Type
Test Prep
Book Title
Intermediate Financial Management 13th Edition
Authors
Eugene F. Brigham, Phillip R. Daves
Chapter 22: Providing and Obtaining Credit
1. The credit period is the amount of time it takes to do a credit search on a potential customer.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
2. Credit standards refer to the financial strength and importance of a potential customer to the firm required in order to
qualify for credit.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
3. The collection process, although sometimes difficult, is a fairly inexpensive component of doing business.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
4. The collection process, although sometimes difficult, is also expensive in terms of out-of-pocket expenses.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
5. Which of the following is not correct?
a.
A more aggressive collection policy will reduce bad debt expenses, but may also decrease sales.
b.
Collection policy usually has little impact on sales since collecting past-due accounts occurs only after the
customer has already purchased.
c.
Typically a firm will turn over an account to a collection agency only after it has tried several times on its own
to collect the account.
d.
A lax collection policy will frequently lead to an increase in accounts receivable.
e.
Collection policy is how a firm goes about collecting past-due accounts.
ANSWER:
a
6. Cash discounts are mostly used to get new customers in the door since existing customers almost always use the
delayed payment terms.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
7. When deciding whether to offer a discount for cash payment, a firm must balance the profits from additional sales with
the lost revenues from the discount.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 4
8. The primary reason to monitor aggregate accounts receivable is to see if customers, on average, are paying more
slowly.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
9. DSO analysis of accounts receivable is the most robust way to see if customers are, on average, paying more slowly,
because it is unaffected by seasonal changes in sales.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
10. Which of the following is not correct for a firm with seasonal sales and customers who all pay promptly at the end of
30 days?
a.
b.
Chapter 22: Providing and Obtaining Credit
c.
d.
e.
ANSWER:
b
11. If sales are seasonal, the days sales outstanding will fluctuate from month to month, even if the amount of time
customers take to pay remains unchanged.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
12. The percentage aging schedule of accounts receivable is the most robust way to see if customers are, on average,
paying more slowly, because it is unaffected by seasonal changes in sales.
a.
True
b.
False
ANSWER:
False
13. The uncollected balances schedule is constructed at the end of a quarter by dividing the dollar amount of remaining
receivables from each month in that quarter by that month's sales.
a.
True
b.
False
ANSWER:
True
14. A firm's credit policy consists of which of the following items?
a.
Credit period, cash discounts, credit standards, collection policy.
b.
Credit period, cash discounts, receivables monitoring, collection policy.
c.
Cash discounts, credit standards, receivables monitoring, collection policy.
d.
Credit period, receivables monitoring, credit standards, collection policy.
e.
Credit period, cash discounts, credit standards, receivables monitoring.
ANSWER:
a
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 7
15. Which of the following statements is most correct?
a.
It is possible for a firm to overstate profits by offering very lenient credit terms which encourage additional
sales to financially "weak" firms. A major disadvantage of such a policy is that it is likely to increase
uncollectible accounts.
b.
A firm with excess production capacity and relatively low variable costs would not be inclined to extend more
liberal credit terms to its customers than a firm with similar costs that is operating close to capacity.
c.
Firms use seasonal dating primarily to decrease their DSO.
d.
Seasonal dating with terms 2/15, net 30 days, with April 1 dating, means that if the original sale took place on
February 1st, the customer can take the discount up until March 15th, but must pay the net invoice amount by
April 1st.
e.
If credit sales as a percentage of a firm's total sales increases, and the volume of credit sales also increases,
then the firm's accounts receivable will automatically increase.
Exhibit Reese Brothers
Reese Brothers Publishers Inc (RBP) expects to have sales this year of $15 million under its current credit policy. The
present terms are net 30; the days sales outstanding (DSO) is 60 days; and the bad debt loss percentage is 5 percent. Since
RBP wants to improve its profitability, the treasurer has proposed that the credit period be shortened to 15 days. This
change would reduce expected sales by $500,000, but it would also shorten the DSO on the remaining sales to 30 days.
Expected bad debt losses on the remaining sales would fall to 3 percent. The variable cost percentage is 60 percent, and
the cost of capital is 15 percent.
16. Refer to Exhibit Reese Brothers. What would be the incremental bad losses if the change were made?
Chapter 22: Providing and Obtaining Credit
a.
$315,000
b.
$260,500
c.
$260,500 (bad debt losses would decline)
d.
$315,000 (Bad debt losses would decline)
e.
$0 (no change would occur)
ANSWER:
d
17. Refer to Exhibit Reese Brothers. What would be the incremental cost of carrying receivables if this change were
made?
a.
$108,750
b.
$116,250 (carrying costs would decline)
c.
$157,900
d.
$225,000 (carrying costs would decline)
e.
$260,500
ANSWER:
b
18. Refer to Exhibit Reese Brothers. What are the incremental pre-tax profits from this proposal?
a.
$181,250
b.
$271,750
c.
$256,250
d.
$206,500
e.
$231,250
ANSWER:
e
Chapter 22: Providing and Obtaining Credit
Exhibit Van Doren
Van Doren Housing expects to have sales this year of $15 million under its current credit policy. The present terms are
net 30; the days dales outstanding (DSO) is 60 days; and the bad debt loss percentage is 5 percent. Also, Van Doren’s cost
of capital is 15 percent, and its variable costs total 60 percent of sales. Since Van Doren wants to improve its profitability,
a proposal has been made to offer a 2 percent discount for payment within 10 days; that is, change the credit terms to 2/10,
net 30. The consultants predict that sales would increase by $500,000, and that 50 percent of all customers would take the
discount. The new DSO would be 30 days, and the bad debt loss percentage on all sales would fall to 4 percent.
19. Refer to Exhibit Van Doren. What would be the cost to Van Doren of the discounts taken?
a.
$116,750
b.
$108,750
c.
$155,000
d.
$225,000
e.
$260,500
ANSWER:
c
20. Refer to Exhibit Van Doren. What would be the incremental bad debt losses if the change were made?
a.
$130,000
b.
$250,000
c.
$250,000 (bad debt losses would decline)
d.
$130,000 (bad debt losses would decline)
e.
$620,000
ANSWER:
d
21. Refer to Exhibit Van Doren. What would be the incremental cost of carrying receivables if the change were made?
a.
$108,750 (carrying costs would decline)
b.
$116,250
c.
$157,900
d.
$225,000 (carrying costs would decline)
e.
$260,000
ANSWER:
a
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero.
Page 12
22. Refer to Exhibit Van Doren. What are the incremental pre-tax profits from this proposal?
a.
$283,750
b.
$250,500
c.
$303,250
d.
$493,750
e.
$288,250
ANSWER:
a
23. Campbell Computing Inc. currently has sales of $1,000,000, and its days sales outstanding is 30 days. The financial
manager estimates that offering longer credit terms would (1) increase the days sales outstanding to 50 days and (2)
increase sales to $1,200,000. However, bad debt losses, which were 2 percent on the old sales, would amount to 5 percent
on the incremental sales only (bad debts on the old sales would stay at 2 percent). Variable costs are 80 percent of sales,
and Campbell has a 15 percent receivables financing cost. What would the annual incremental pre-tax profit be if Bass
extended its credit period?
a.
$20,000
b.
$10,000
c.
$0
d.
$10,000
e.
$20,000

Trusted by Thousands of
Students

Here are what students say about us.

Copyright ©2022 All rights reserved. | CoursePaper is not sponsored or endorsed by any college or university.